سبد خرید
0
پیش فاکتور خالی است.
حساب کاربری

یا

حداقل 8 کاراکتر

مشاوران آهن

ورق استنلس استیل چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

ورق‌های فولادی ضد زنگ، که به ورق استنلس استیل نیز شناخته می‌شوند، در صنایع مدرن به عنوان یک ماده اصلی به حساب می‌آیند که استحکام، تطبیق‌پذیری و مقاومت بالایی در برابر خوردگی از خود نشان می‌دهند.
ورق استنلس استیل

ورق‌های فولادی ضد زنگ، که به ورق استنلس استیل نیز شناخته می‌شوند، در صنایع مدرن به عنوان یک ماده اصلی به حساب می‌آیند که استحکام، تطبیق‌پذیری و مقاومت بالایی در برابر خوردگی از خود نشان می‌دهند. در این مطلب از مشاوران آهن قصد داریم کاربردها و مزایای ورق استیل را بررسی کرده و شما را با ویژگی‌ها و نقش این ورق در صنایع گوناگون آشنا کنیم، پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. همچنین شما می‌توانید قیمت ورق استیل در وبسایت ما مشاهده کنید. ما ارائه دهنده بهترین قیمت روز ورق در بازار آهن هستیم.

با ورق استنلس استیل بیشتر آشنا شوید

به ورقی که پایه آن آهن بوده و از عناصر دیگری نیز تشکیل شده است، ورق استنلس استیل می‌گویند. این ورق که با نام ورق استیل نیز شناخته می‌شود، حاوی درصد کمی از کربن است و در صورت افزایش میزان کربن در آن، مقاومت این ورق افزایش و شکل‌پذیری آن کاهش پیدا می‌کند. ورق استیل در دو شکل مستطیل و مربع با ابعاد متفاوت تولید می‌شود و برای پروژه‌های مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ورق در برابر دماهای بالا و پایین نیز مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهد؛ به عبارت دیگر ورق استیل قادر به تحمل دماهای 200- درجه سانتی‌گراد و 1000+ درجه سانتی‌گراد است.

ورق استیل نوعی ورق فولادی و زیربنای اغلب صنایع مهم است. این ورق‌ها مقاومت بالایی در برابر خوردگی‌های مختلف از خود نشان می‌دهند. البته تقسیم‌بندی این ورق‌ها بر اساس آلیاژی که دارند، صورت می‌گیرد، همچنین از انواع آن‌ها نیز می‌توان به استیل 300 و استیل 400 اشاره کرد.

استیل 400 ویژگی‌های قابل‌توجهی دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به مقاومت در برابر سایش، قابلیت پولیش‌کاری و قابلیت استفاده در وسایل کوچک اشاره کرد. در زمینه دکوراسیون و تزئینات از استیل سری 430 استفاده می‌کنند. ورق استنلس استیل به دو صورت رول و شیت به بازار ارائه می‌شود که سطح آن‌ نیز صاف و براق است.

از مهم‌ترین ویژگی‌های ورق استیل می‌توان به ضد اسید، نسوز و روکش‌دار بودن آن‌ اشاره کرد. همچنین با اضافه کردن کروم به این ورق می‌توان در آن خاصیت ضد زنگی ایجاد کرد تا مانعی که بین هوا و فلز ایجاد می‌شود از زنگ‌زدگی آن جلوگیری کند. در زمان تولید ورق فولادی لازم است تا یکسری از استانداردها رعایت شوند تا محصولی قابل‌اعتماد و کاربردی تولید شود. استانداردی که در تولید ورق استنلس استیل مورد استفاده قرار می‌گیرد، استاندارد جهانی ASTM است.

ویژگی‌ های ورق استنلس استیل

در ادامه شما را با مهم‌ترین ویژگی‌های این ورق آشنا می‌کنیم:

خاصیت ضد زنگ

کروم یکی از مواد تشکیل‌دهنده ورق استیل محسوب می‌شود. در زمان ترکیب کروم با اکسیژن هوا، روی ورق، لایه‌ای از اکسید کروم تشکیل می‌شود. البته این لایه قابل دیدن نیست، اما منجر به از بین رفتن ارتباط هوا و فلز خواهد شد و از پوسیدگی و زنگ‌زدگی استیل جلوگیری می‌کند تا ورق سالم بماند.

قابلیت بازیافت

قابلیت ذوب‌پذیری یکی از ویژگی‌های محبوب این ورق به شمار می‌رود. این ورق به صورت 100 درصد قابل بازیافت بوده و بعد از ذوب، مجدداً قالب‌گیری می‌شود. همچنین بین 60 تا 80 درصد از تولید این ورق در جهان به روش بازیافت ضایعات صورت می‌گیرد.

استحکام و میزان سختی بالا

میزان کربن به‌ کار رفته در ورق‌های استیل، تعیین‌کننده استحکام آن‌ها است. هر چقدر در این آلیاژ مقدار بیشتری از کربن وجود داشته باشد، میزان سختی ورق‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند.

ابعاد و سایز ورق استنلس استیل

ابعاد این ورق بسیار متفاوت است و سایز ورق استیل باید با توجه به کاربرد مدنظر انتخاب شود. ابعاد این ورق عبارتند از:

  • 1 × 2 متر
  • 25/1 × 50/2 متر
  • 22/1 × 44/2 متر
  • 3 × 5/1 متر
  • 5/1 × 6 متر
  • 2 × 6 متر

در ادامه جدول وزن این ورق را در اندازه‌ها و ضخامت‌های مختلف ارائه می‌دهیم:

ردیفضخامت (میلی‌متر)عرض (میلی‌متر)طول (میلی‌متر)وزن (کیلوگرم)
10.4100020006.4
20.5100020008
311000200016
421000200032
511250250025
621250250050
جدول وزن ورق استنلس استیل

انواع ورق استنلس استیل

ورق‌ استنلس استیل با توجه به نوع آلیاژهای موجود از خاصیت مکانیکی و شکل‌پذیری متفاوتی برخوردار است. در ادامه انواع این ورق را بررسی می‌کنیم:

ورق استنلس استیل سری 400

کروم و مولبیدن از عناصر اصلی در آلیاژ این ورق به حساب می‌آیند. به طور معمول از این ورق در ساخت وسایل روزمره استفاده می‌کنند. از مهم‌ترین خواص ورق استنلس استیل سری 400 می‌توان به مقاومت در برابر خوردگی، جوش‌پذیری بالا، خاصیت مغناطیسی و ضد زنگ بودن آن اشاره کرد. این ورق در گریدهای گوناگونی وجود دارد.

مشخصات این ورق شامل موارد زیر هستند:

  • ورق استنلس استیل 405 از ترکیبات ویژه‌ای برای جوشکاری برخوردار است.
  • ورق استنلس استیل 408 دارای مقاومت بالایی در برابر حرارت است.
  • معمولاً ورق استیل 409 برای ساخت اگزوز خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • ورق استیل 410 مقاومت بالایی در برابر سایش دارد.
  • استیل 420 برای ساخت قاشق و چنگال مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • گرید 430 در تزئینات منزل و دکوراسیون استفاده می‌شود.

ورق استنلس استیل سری 300

این ورق رایج‌ترین فولاد ضد زنگ استیل است که در گریدهای مختلفی وجود دارد. گرید 304 از پرکاربردترین گریدهای بازار شناخته می‌شود و از خواصی همچون قابلیت جوشکاری، مقاومت در برابر خوردگی و انعطاف‌پذیری برخوردار است.

از مشخصات این ورق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ورق استیل 301 دارای قابلیت جوشکاری، انعطاف‌پذیری، مقاومت سایشی و شکل‌پذیری بالایی است.
  • ورق استیل 302 به دلیل داشتن کربن اضافه مقاوم‌تر از ورق 304 است.
  • ورق استیل 303 به دلیل داشتن فسفر و گوگرد اضافه، قابلیت شکل‌پذیری بهتری از ورق استیل 304 دارد.
  • ورق استیل 309 به نسبت ورق استیل 304 دارای مقاومت حرارتی بالاتری است.
  • ورق استیل 316 کاربرد بسیاری در صنایع غذایی و فرآورده‌های دارویی دارد.
  • ورق استیل 317 از فولاد ضد زنگ ساخته می‌شود و مقاومت بالایی در برابر آسیب مواد شیمیایی دارد. این ورق از تحمل تنش عالی و استحکام کششی بالا نیز برخوردار است.
  • ورق استنلس 321 کارایی مشابهی با ورق 304 داشته و خطر پوسیدگی جوش در زمان جوشکاری آن کمتر رخ می‌دهد؛ زیرا در ترکیب آن تیتانیوم وجود دارد.

کاربردهای ورق استنلس استیل

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ورق استنلس قابلیت بازیافت‌پذیری نامحدود آن است. همچنین از این ورق در صنایع مختلفی استفاده می‌کنند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • صنایع پتروشیمی
  • صنایع غذایی
  • ساخت بدنه خودرو، کامیون و هواپیما
  • ساخت لوازم خانگی
  • ساخت بدنه، سقف آسانسور و پوشش
  • ساخت قطعات بزرگ در کشتی‌سازی

فرآیند تولید ورق استنلس استیل

برای تولید این ورق در ابتدا باید مواد خام اولیه را تولید کنند تا آلیاژ مورد نظر به دست آید؛ بنابراین برای ساخت آلیاژ، مواد خام را تا دمای ذوب حرارت می‌دهند و سپس با یکدیگر ترکیب می‌کنند. این مواد از نیکل، کروم، سنگ آهن، کربن، سیلیسیوم و عناصر دیگر تشکیل می‌شوند و آلیاژهای مختلف استیل را تولید می‌کنند.

نوع آلیاژ با توجه به نسبت مواد اولیه ترکیب ‌شده و همین‌طور فرآیند تولید مشخص می‌شود. در انتهای این مرحله، آلیاژ به دست آمده به صورت شمش، تختال و یا اسلب تولید می‌شود و برای تولید ورق مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ادامه مراحل تولید این ورق را بررسی می‌کنیم:

۱. ذوب

مواد اولیه در این مرحله در کوره‌های مخصوص قرار می‌گیرند تا در دماهای بالا ذوب شوند. در حال حاضر برای تولید این ورق از کوره‌های قوس الکتریکی استفاده می‌کنند.

۲. کربن‌زدایی

در این مرحله کربن اضافی با پردازش فلز مذاب حذف می‌شود. در این فرآیند امکان افزودن عناصر آلیاژی فراهم خواهد شد. در صورتی که محتوای کربن بسیار کمی لازم باشد، از یک مبدل اکسیژن‌ردایی خلأ استفاده می‌کنند.

۳. هم زدن

در این مرحله، ترکیب شیمیایی آماده می‌شود. فولاد هم‌زده، کیفیت محصول نهایی را افزایش داده و منجر به حذف اجزای ناخواسته آلیاژ خواهد شد. بدین ترتیب یک ورق یکنواخت و یکدست تولید می‌شود که تمامی قسمت‌های آن مشخصات همگونی دارند.

۴. فرم‌دهی

نحوه تولید این ورق با فرم‌دهی ادامه پیدا می‌کند. در این مرحله نورد با کمک غلتک‌های مختلف به فولاد فشار وارد کرده و فرم‌دهی آغاز می‌شود. در نهایت محصول میانی به دست می‌آید که از این محصول می‌توان به سایر مقاطع استیل دست پیدا کرد.

۵. عملیات حرارتی و رسوب‌زدایی

اصلی‌ترین عملیات حرارتی که بر روی استیل انجام می‌شود، آنیل کردن یا بازپخت نام دارد. این فرآیند با اصلاح ساختار دانه‌بندی باعث بهبود شکل‌پذیری و خواص مکانیکی می‌شود. به علاوه، تنش‌های ناشی از فرآیندهای دیگر تولید نیز کاهش پیدا می‌کند.

۶. رسوب‌زدایی

این روش برای از بین بردن لایه‌های ناخواسته بر روی اکسید انجام می‌شود. در این مرحله رسوبات با استفاده از اسیدشویی از بین می‌روند.

۷. برش و پرداخت

برش‌کاری نهایی، یکی ‌دیگر از مراحل تولید ورق استنلس استیل است. با توجه به سفارش مشتری‌ می‌توان ورق‌ها را با سایر مقاطع استیل در ضخامت‌ها، اندازه‌ها، فرم‌ها و شکل‌های مختلف برش داد. همچنین از انواع ابزارهای برنده مکانیکی برای برش استیل استفاده می‌کنند.

تولید ورق استنلس استیل با روش نورد گرم

یکی از مرسوم‌ترین روش‌های شکل‌دهی به ورق‌های مختلف، روش نورد گرم است. برای تولید ورق استنلس استیل به این روش باید در ابتدا اسلب‌های استیل را وارد کوره‌های پیش‌گرم کنند تا پس از رسیدن به دمای مورد نظر از بین غلتک‌ها رد شوند. در این روش سطح مقطع ورق کاهش پیدا کرده و طول آن افزایش پیدا می‌کند. در نهایت ورق را از سایر نوردهای پایانی عبور می‌دهند تا به اندازه و ضخامت مورد نظر برسد.

تولید ورق استنلس استیل به روش نورد سرد

تولید ورق استنلس استیل به روش نورد سرد نیز امکان‌پذیر است. در این روش به ورق اجازه می‌دهند تا سرد شده و به دمای محیط برسد. در ادامه مراحل نورد و شکل‌دهی با استفاده از غلتک‌های گوناگون شروع می‌شود. بیشترین تفاوت فرآیند تولید این ورق به روش نورد سرد و گرم، میزان دما است.

ورق استنلس استیل؛ مقاوم‌ترین ورق فولادی

ورق استنلس استیل یکی از خاص‌ترین و مقاوم‌ترین انواع ورق‌های فولادی است که از آلیاژهای مختلفی تشکیل می‌شود؛ به همین دلیل دارای خواص مکانیکی متفاوتی به نسبت سایر ورق‌ها است. ویژگی‌های ورق استنلس منجر به محبوبیت این ورق در مقایسه با سایر ورق‌های فولادی شده است که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به خاصیت ضد زنگ، قابلیت بازیافت، بالا بودن میزان استحکام و … اشاره کرد. ما در مشاوران آهن، تامین کننده معتبر انواع ورق‌های فولادی از جمله ورق استنلس استیل هستیم و شما می‌توانید با مشاوره رایگان خرید، این ورق‌ها را از ما خریداری کنید. همچنین قیمت تمامی مقاطع فولادی روزانه در کانال تلگرام مشاوران آهن اعلام می‌شود.

سوالات متداول

کاربردهای ورق استنلس استیل چیست؟

از این ورق در صنایع مختلفی از قبیل صنایع غذایی، صنایع پتروشیمی، لوازم خانگی، ساخت بدنه هواپیما و غیره استفاده می‌کنند.

مهم‌ترین ویژگی‌های ورق استنلس استیل کدامند؟

از مهم‌ترین ویژگی‌های این ورق می‌توان به خاصیت ضد زنگ و قابلیت بازیافت اشاره کرد.

چه عواملی بر قیمت ورق استنلس استیل اثرگذار است؟

قیمت این محصول به عواملی همچون هزینه مواد اولیه، نرخ ارز و دلار، هزینه تولید و کیفیت ساخت بستگی دارد.

درخواست مشاوره و تماس
در صورتی که نیاز به مشاوره دارید؛ فرم زیر را تکمیل کنید تا کارشناسان مشاوران آهن در اسرع وقت، با شما ارتباط برقرار کنند.