ورقهای فولادی یکی از پرکاربردترین مقاطعی هستند که این روزها در صنایع مورد استفاده قرار میگیرند. فولاد میتواند به اشکال مختلف باعث تولید مقاطعی شود که در صنایع کاربرد زیادی دارند. امروزه کشور ما یکی از تولید کنندگان برتر انواع ورق فولادی محسوب میشود.
انواع ورق فولادی طی فرایندهای مختلفی از جمله نورد سرد و گرم تولید میشوند و هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. در این مقاله از مجله مشاوران آهن، در مورد انواع ورق فولادی، از جمله ورقهای سرد و گرم و ورقهای سیاه صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
فرایند تولید انواع ورق فولادی
همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، انواع ورق فولادی به روشهای مختلفی شامل نورد گرم و سرد تولید میشوند.
فرایندی که روی ورقهای فولادی انجام میشود تا به شکل دلخواه در بیایند، عملیات ورق کاری نامیده میشود. عملیات ورق کاری به کمک دستگاه پرس و قالبهای مخصوص انجام میشود و شامل موارد زیر است:
- خم کردن
- برش دادن
- پرس کردن
- جوشکاری
در ادامه در مورد هرکدام از این فرایندها به طور مختصر توضیح میدهیم:
خم کردن
در این فرایند که به آن خم کاری هم میگویند، فلز حول یک محور خطی بدون اینکه تغییری در مساحت آن ایجاد شود، تغییر شکل پیدا میکند. در این فرایند محورها باید جدا از یکدیگر باشند و خطی عمل کنند.
برش دادن
برش دادن ورق، عملیاتی است که به صورت دستی یا مکانیکی انجام میشود و طی آن ورقها به قطعات کوچکتر برش داده میشوند. یکی از وسایلی که برای برشکاری انواع ورق فولادی مورد استفاده قرار میگیرد، قیچیهای مخصوص است. در این روش تیغههای قیچی در دو طرف ورق قرار میگیرند و ورق را برش میدهند.
پرس کردن
پرس کردن ورق زمانی انجام میشود که تعداد قطعات زیاد است و فرم و اندازه ورقها باید یکسان باشد. دستگاههای پرس انواع مختلفی دارند که از همه آنها میتوان برای پرس کردن انواع ورق فولادی استفاده کرد. استفاده از دستگاه پرس یکی از روشهای پیشرفته برای تولید انواع ورق فولادی است و در زمان و نیروی انسانی صرفهجویی میکند.
جوشکاری
یکی از قدیمیترین روشهای تولید انواع ورق فولادی، جوشکاری است. در این روش از فرایند جوشکاری برای متصل کردن دو قطعه فلزی به یکدیگر استفاده میشود.
ورق سیاه چیست؟
ورق سیاه (ورق نوردی) یکی از پر کاربردترین انواع ورق فولادی است که به آن ورق گرم نیز میگویند. این نوع ورق در استانداردهای مختلفی تولید میشود و دو نوع ورق سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی در بازار موجود است. هرچه کربن موجود در ورق سیاه کمتر باشد، انعطاف پذیری بیشتر و کیفیت بالاتری نسبت به سایر ورقها دارد.
انواع ورق سیاه
ورقهای سیاه یا گرم که به آن Hot Rolled Steel نیز میگویند، از دو نوع فولاد 36A و 1011A تولید میشوند. این دو نوع فولاد هر دو فولادهایی هستند که کربن کمی در آنها استفاده میشود و انعطاف پذیری خوبی دارند. از ویژگیهای فولاد 36A میتوان به سهولت در جوشکاری این فولاد برای تولید انواع ورق فولادی اشاره کرد. فولاد 1011A نیز استحکام بالایی دارد و قابلیت شکل پذیری خوبی از خود نشان میدهد.
کاربرد ورق سیاه
از ورق سیاه در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، کشتی سازی، تانکرسازی، ساختمان و صنایعی از این قبیل استفاده میشود. همچنین در پروژههای پتروشیمی و صنایع سنگین که با فلز سروکار دارد، ورق سیاه کاربرد زیادی خواهد داشت.
خصوصیات ورق سیاه
ورق سیاه شامل دو نوع رول و شیت است. اگر ضخامت ورق سیاه به ۱۵ میلی متر برسد، هم به شکل رول و هم به شکل شیت وارد بازار میشود. اما اگر ضخامت ورق سیاه بیشتر از ۱۵ میلی متر شود، به صورت شیت خام عرضه میشود. هر دو نوع ورق سیاه را میتوان به سایزهای مختلفی برش داد.
ورق سرد چیست؟
یکی دیگر از پرکاربردترین انواع ورق فولادی، ورق سرد است که به کمک نورد سرد تولید میشود. نورد سرد فرایندی است که در دمای اتاق انجام میشود. ورق سرد درواقع همان ورق گرم یا سیاه است که پردازش بیشتری روی آن انجام میشود. برای تولید ورق سرد، ورق گرم را خنک کرده، آن را اسیدشویی میکنند و از میان غلتکهای مخصوص عبور میدهند تا با سطح و ابعاد مورد نیاز برسد.
ورق سرد انواع مختلفی دارد که برخی از پرکاربردترین آنها به شرح زیر هستند:
- ورق روغنی: ورقهای روغنی یکی از انواع پر کاربرد ورقهای فولادی سرد هستند که به دلیل انجام عملیات روغنکاری روی آنها برای جلوگیری از زنگ زدگی، به آنها ورقهای روغنی میگویند.
- ورق معمولی: یکی از پرکاربردترین و رایجترین انواع ورق فولادی، ورق سرد معمولی است. این ورق خاصیت کششی خوبی دارد و تا ۴۵ درجه خم میشود. یکی از عناصر اصلی موجود در این نوع ورق، کروم است.
- ورق نیمه کششی: این نوع ورق تا ۹۰ درجه خم میشود و خاصیت کششی نسبتا متوسطی دارد. از این ورق برای جوشکاری استفاده میشود و از عناصر فلزی کمی در آن استفاده میشود. عناصر اصلی موجود در این ورق، سیلیسیم، گوگرد، کربن و فسفر هستند.
- ورق فوق کششی: این نوع ورق فولادی، خاصیت کششی بسیار زیادی دارد و میتواند به طور کامل خم شود.
- ورق گالوانیزه: گالوانیزه پوششی است که از فلز در برابر زنگ زدگی محافظت میکند و ورقی که از این پوشش استفاده کند، ورق گالوانیزه نام دارد. بر اثر گالوانیزه کردن ورق، مقاومت و شکل پذیری آن افزایش پیدا میکند.
- ورق قلع اندود: در این ورق که با نورد سرد تولید میشود، لایهای از قلع روی سطح ورق ایجاد میشود و در نهایت سطح نهایی با لایهای از کروم پوشانده خواهد شد. از این نوع ورق در صنایع غذایی، دارویی و بسته بندی استفاده میشود.
سخن پایانی
انواع ورق فولادی یکی از پرکاربردترین قطعات فولادی در صنایع هستند. هریک از انواع ورق فولادی، کاربردهای خاصی دارند که به ویژگیهای آنها بستگی دارد. در میان پرکاربردترین انواع ورق فولادی میتوان به ورق سیاه یا گرم (ورق نوردی) و ورق سرد اشاره کرد. ورق سرد همان ورق گرمی است که خنک میشود و طی عملیات پردازشی بیشتر، ابعاد و مساحت آن تغییر خواهد کرد.
ورق سرد به خودی خود انواع مختلفی دارد که شامل ورقهای روغنی، معمولی، نیمه کششی، فوق کششی، گالوانیزه و ورق قلع اندود هستند که هرکدام کاربردهای خاص خود را دارند.
برای اینکه بتوانید خریدی هوشمندانه داشته باشید، باید از تامین کنندگان معتبر خرید کنید. مشاوران آهن، تامین کننده معتبر انواع فطعات فولادی از جمله انواع ورق فولادی است. ما محصولات فولادی را با مشاوره تخصصی و بهترین قیمت در اختیار شما قرار میدهیم. با مآ، خریدی هوشمندانه را تجربه کنید.
سوالات متداول
ورقهای فولادی چطور تولید میشوند؟
انواع ورق فولادی طی فرایندهای نورد سرد و گرم تولید میشوند و هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند.
ورق سیاه چیست؟
ورق سیاه یکی از پرکاربردترین انواع ورق فولادی است که به آن ورق گرم یا ورق نوردی نیز میگویند و طی فرایند نورد گرم تولید میشود.
ورق سرد چیست؟
ورق سرد نوع دیگری از ورق فولادی است که به کمک نورد سرد تولید میشود. نورد سرد فرایندی است که در دمای اتاق یا نزدیک به آن انجام میشود.
مطلب کامل و خوبی بود. ورق گالوانیزه هم کار می کنید؟
درود
ممنون از دیدگاه خوبتون. بله ورق گالوانیزه هم کار میکنیم. لطفا برای اطلاعات بیشتر با شماره ۹۱۰۹۱۰۰۹-۰۳۱ تماس بگیرید.